Hippe skjøt DHK til Spektrum

Det tok litt tid før Johannes Hippe skjønte at han hadde skutt DHK til NM-finale i  i Oslo Spektrum 29. desember. 40 sekunder før slutt scoret han vinnermålet da DHK slo erkefienden Haslum 31-30, og .

På det som så ut til å bli DHKs siste angrep, i hvert fall i ordinær tid, var plutselig stangen på lag med Hippe. For med ti sekunder igjen å spille misbrukte Haslums Thomas Kristensen et syvmeterkast som kunne gitt ekstraomganger. Målvakt Kolstad Holm hadde akkurat reddet Vegard S. Tennfjords innhopp fra strek på mesterlig vis, men dommerne mente Haslum-streken fortjente syvmeter.  Venstrehendte Kristensen skjøt ballen mot den venstre vinkelen, men der var også Kolstad Holms høyrehånd.

– Jeg fikk en liten hånd på den, og det var deilig det, konstaterte Kolstad Holm overfor TV 2 etter kampen.

Hippe på sin side var i flytsonen etter flere gode involveringer etter pause da han fikk sjansen til å avgjøre.

– Jeg registrerte passiv-tegnet komme fra dommerne, og skjønte at Gøran bestemte seg for å sette opp spillet for å få meg i skuddposisjon. Og da var det bare å kline til. Jeg rakk å se litt på målvakten, men det hjalp jo med litt flaks, også. Stang inn på vinnermålet lar seg høre, sier Johannes Hippe.

Han hadde lenge vært litt i skyggen av en veldig god Gøran Sørheim, og en god Oskar Olafsson i semifinalen i Drammenshallen. På et tidspunkt ble han også benket av trener Kristian Kjelling. Da hadde en liten prat med seg selv i pausen.

– Jeg tenkte at dette ville jeg være med på, og etter pause var jeg mye ivrigere på å få ballen og gå på mål. Gøran og Oskar begynte å få veldig mye oppmerksomhet, og det lå egentlig veldig til rette for meg, forteller Hippe.

Han stoppet på seks mål, der den siste helt sikkert vil bli husket lengst.

Svingte veldig

DHK  åpnet og avsluttet den første omgangen forferdelig. 5–1 sto det til bæringene etter seks minutter, og da var det først og fremst deres forsvarsspill som var strålende. De virket veldig godt forberedt både på det individuelle og kollektive spillet DHK kom med.

Men så skrudde Gøran Sørheim opp tempoet i alt han gjorde, og kombinert med en Haslum-utvisning på gunstig tidspunkt, fikk DHK kontakt. Sørheim scoret fire av DHKs fem mål da de gikk fra 7–8 til ledelse 12–11.

Målvaktsbytte alene, med seks redninger på rappen, var nok til at Haslum kunne lede 18–15 til pause.

God start i andre

DHK fikk en helt annen start på andre omgang. Gøran Sørheim dro med seg de andre til fem kjappe mål, og plutselig var det 20–20. Samtidig begynte hjemmelaget å få orden på returløpene, de fikk spilt noen gode forsvar, og dermed kom også målvakt Kolstad Holm inn i kampen for alvor.

Og på slutten var det hans redninger som ga den roen som trengtes da det kokte som verst med utvisninger begge veier, og der til og med Haslums trener fikk to minutter for protester.

– Jeg måtte si fra til Kristian (Kjelling) på benken at nå måtte vi holde oss rolige, og ikke bry oss om at vi slapp inn noen kantskudd. Vi måtte ikke glemme at vi tross alt spilte veldig bra håndball etter pause, sier målvakt Kolstad Holm.

Det så likevel ikke ut som det ville gå DHKs vei i sluttminuttene, for de spilte hele tiden på grensen til passivt spill, og med  ett og et halvt minutt å spille,utlignet Haslum til 30–30.

– Vi var litt roligere i sluttfasen enn det vi har vert i de andre jevne kampene våre, og våget å spille systemene våre helt ut. Derfor oppleves dette helt sykt deilig, mener Gøran Sørheim.

De kaldest hodene

Til trampeklapp fra 861 stående tilskuere var det DHK – hodene som var kaldest, og det sendte dem til NM-finalen, seks år siden forrige gang de var der. Da tapte de for nettopp Haslum.

– Det kokte litt i sluttminuttene da de hentet  inn igjen vår tremålsledelse, og jeg hadde brukt opp mulighetene for time out. Derfor var det deilig å se spillerne ta ansvar og spille på de avtalene vi hadde bestemt oss for. På slutten hadde jeg egentlig en god følelse, men jeg må innrømme at det var en periode i første omgang der jeg følte det gled ut av hendene våre, sier Kristian Kjelling.

– Men så ble vi bare bedre og bedre utover i andre omgang, og nå skal vi til Spektrum,  jubler Kjelling.

DHK møter Bodø i finalen, Bodø som slo Kolstad 31-25 i sin semifinale, også det på hjemmebane.

I romjulen vil det forøvrige være ti år siden DHK vant sin så langt eneste NM-finale. Da slo de Fyllingen 33-24. De har også to tap til, for Viking og Sandefjord.

 

Semifinalen i NM, herrer:
Drammen HK- Haslum 31-30 (15-18)
Drammenshallen – 861 tilskuere.
Dommere: Kjersti Arntzen og Guro Røen.

DHK: Mathias K. Holm og Andreas B.-Myhr – Erik S. Alm 4, Christian Spanne 3, Kristoffer N. Olsen, Joakim A. Hykkerud 2, Thomas Boilesen, Jesper Hagen, Gøran Sørheim 9, Johannes Hippe 6, Espen G. Våg, Oskar Olafsson 6, Lasse Thorsby 1.

Toppscorer Haslum: Thomas Kristensen 7.

DHK møter Bodø i cupfinalen i Oslo Spektrum 29. desember. Bodø slo Kolstad 31-25 på hjemmebane i sin semifinale.